Verzuim en vakantie, hoe zit het?


De zomerperiode is weer aangebroken. Jouw medewerkers gaan genieten van een welverdiende vakantie. Maar wat nu als je medewerker ziek wordt op vakantie? Wij adviseren om in je verzuimprotocol informatie op te nemen over ziekmelden tijdens de vakantie. Zo voorkom je een hoop problemen!

  • Een ziekmelding tijdens vakantie moet zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur gemeld worden door de medewerker bij jou als werkgever (en eventueel ook bij de arbodienst).
  • Bij de ziekmelding moet je medewerker een adres of telefoonnummer doorgeven waarop hij te bereiken is. Dit is niet anders dan bij een reguliere ziekmelding.
  • Je medewerker moet zich in de vakantieplaats onder behandeling van een arts stellen. Vergeet niet aan te geven dat hij hiervan bewijzen moet bewaren. 
  • Als de vakantie voorbij is en je medewerker is medisch niet in staat om naar huis te reizen, dan moet je medewerker ervoor zorgen dat hij hiervan bewijs kan laten zien.
  • Heb je als werkgever twijfel over de verklaring van de buitenlandse arts? Dan kan je een second opinion aanvragen bij een door jou aan te wijzen andere arts in het land van verblijf. Je medewerker mag niet weigeren daaraan mee te werken.
  • Je kan ook overwegen een telefonisch of online consult door een Nederlandse bedrijfsarts aanvullend in te zetten. Echter is de bedrijfsarts wettelijk verplicht om de verklaring van de arts uit het gastland te volgen.
  • Bij thuiskomst neemt je medewerker binnen 24 uur contact met je op, zodat jullie samen verdere afspraken kunnen maken. Indien nodig kun je medewerker laten oproepen bij de bedrijfsarts.

Zorg ervoor dat deze regels vooraf bij alle medewerkers bekend zijn, anders kun je je er niet op beroepen. Breng het verzuimprotocol jaarlijks een aantal weken voor de vakantieperiode bij je medewerkers onder de aandacht. 

Meer vragen over verzuim en vakantie? Of wil je hulp bij het opstellen van een verzuimprotocol? Neem contact met ons op 085-0607776 of mail naar info@werkenleefvermogen.nl.