Werken tijdens de vakantie? Maak bewuste keuzes!

De vakantieperiode staat voor de deur. De reis is geboekt en het is bijna tijd om je koffer in te pakken. Je herkent het misschien wel; toch nog even tussendoor je mailbox controleren en nadenken over die nieuwe opdracht. Maar hoe zorg je dat je tijdens je vakantie ook daadwerkelijk geniet en je niet de hele tijd met werk bezig bent? Wij van Werk- en LeefVermogen geven een paar frisse tips!

Frisse tip #1: Sta stil wat je echt wilt en kijk wat voor jou werkt

Neem vooraf de tijd om stil te staan bij wat je precies wilt tijdens de vakantie. Lucht het op om af en toe met werk bezig te zijn? Of geeft dit juist stress? Maak een bewuste keuze wat voor jou werkt en maak hierover afspraken met jezelf. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat werken tijdens je vakantie helemaal niet zo slecht is, als je hierbij zorgt voor de juiste ontspanning. Doorwerken heeft namelijk het voordeel dat bij terugkomst je mailbox niet uitpuilt en zorgt er ook voor dat je tijdens je vakantie bij blijft, waardoor je minder moeite hebt om na je vakantie weer op te starten.

Frisse tip #2: Hoe graag je het ook zou willen, altijd beschikbaar zijn kan niet

“Ik ben tijdens mijn vakantie gewoon bereikbaar hoor”. Deze uitspraak heb je vast weleens gehoord van een collega of relatie. Dit is een slecht voorbeeld van ‘vakantie nemen’. Door de binnenkomende telefoontjes heb minder controle over je eigen tijd en sta je altijd ‘aan’. Dit kan stress veroorzaken. Áltijd bereikbaar zijn adviseren wij dus zeker niet. Mocht je toch bereikbaar willen zijn, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt over je bereikbaarheid. Geef bijvoorbeeld aan dat je ’s middags van 15:00 tot 17:00 uur bereikbaar bent voor telefoontjes of via de e-mail.

“Ik ben tijdens mijn vakantie gewoon bereikbaar hoor”, is een slecht voorbeeld van ‘vakantie nemen’.

Frisse tip #3: Geef jouw grenzen helder aan

Kies je ervoor om te werken tijdens de vakantie? Dit heeft wel tot gevolg dat je je werk niet helemaal uit je hoofd kunt zetten. Dit zorgt vervolgens weer voor minder ontspanning en een stuk minder vakantiegevoel! Zelf weet je of je dit aankunt óf dat je hier snel last van hebt, waardoor stress ontstaat. Het is dus belangrijk om jezelf af te vragen wat jou de meeste stress oplevert: even werken tijdens de vakantie – OF – een volle mailbox na de vakantie.

Ontspannen vakantie vieren heb je zelf in de hand!

De keuze is dus helemaal aan jou! Jij weet zelf welke manier van vakantie vieren het beste bij jou past. Ons advies: sta hierbij stil, maak een bewuste keuze en geniet vervolgens van je vakantie!