Verlaag verzuim: ook in jouw organisatie!

 

Verzuim kost geld en teveel verzuim is slecht voor je organisatie. Hoe is het met verzuim in jouw organisatie gesteld? Welke aanpak gebruik jij? En is dit effectief? Wij geven 6 simpele tips die je helpen het verzuim in jouw organisatie te verlagen. Werp ook een frisse blik op je huidige aanpak en merk het resultaat!

1.      Onderhoud goed contact met medewerkers of collega’s

Bespreek naast de huidige taken en opdrachten of het werk hen nog bevalt en hoe zij de werkdruk vinden. Ga er dus niet vanuit dat je medewerker dit zelf aangeeft, maar laat je medewerker weten dat je deur altijd open staat. Het voordeel hiervan is dat je op tijd actie kunt ondernemen, zodat je voorkomt dat een personeelslid uitvalt. In deze coronatijd is dit een extra uitdaging, omdat veel online gebeurt. Laat je echter niet ontmoedigen en zoek naar creatieve oplossingen!

2.      Creëer een gezonde werkplek

Zorg voor een fijne, gezonde werkplek. Denk aan ergonomische werkplekken, genoeg daglicht en frisse lucht. Het lijkt logisch, maar dit is soms niet vanzelfsprekend. Daarnaast kan een gezond aanbod in de kantine of het stimuleren van een lunchwandeling al veel effect hebben. Dit geldt dus ook voor thuiswerken. Informeer eens bij je medewerker hoe de thuiswerkplek eruit ziet. Kijk of je iets voor je medewerker kunt betekenen door adviezen te (laten) geven over inrichting van de thuiswerkplek. Bespaar ook vooral niet op hulpmiddelen zoals een goede stoel of een verhoger voor een laptop. Nu wat extra uitgeven kan straks verzuim besparen. Elke dag minder verzuim levert je al 250 tot 450 euro op!

3.      Voorkom stress en overbelasting

Waak ervoor dat medewerkers niet overal zo maar ‘ja’ op zeggen. Het kan zo maar zijn dat op een gegeven moment de limiet is bereikt door structureel overwerk of een te grote hoeveelheid taken, waardoor een burn-out op de loer ligt. Analyseer en spring tijdig bij, zo bescherm je medewerkers en jouw organisatie tegen uitval. Denk ook eens aan een extraatje voor je medewerker, bijvoorbeeld (stoel)massages aan huis. Hierdoor zit je medewerker beter in zijn of haar vel en kunnen klachten door intensief thuiswerken voorkomen worden.

4.      Monitor het verzuim

Heb je op dit moment al te maken met verzuim? Zorg dan dat je dit goed analyseert en dus inzichtelijk hebt hoe vaak en hoe lang dit verzuim duurde. Ga in gesprek en denk mee om, samen met de medewerker, te zoeken naar een oplossing om verzuim in de toekomst te voorkomen.

5.      Is er iemand uitgevallen? Investeer in re-integratie

Investeer tijd om samen met de casemanager of bedrijfsarts te zorgen dat de medewerker zo snel en goed mogelijk re-integreert. Neem regelmatig contact met je medewerker op; bel hoe het gaat en zorg dat de medewerker zich verantwoordelijk voelt voor zijn re-integratieproces. Biedt daarnaast de mogelijke aanpassingen of ondersteuning aan om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken. Denk aan kortere werkdagen of een lichter takenpakket.

6.      Geef de mogelijkheid om door te groeien

Er is gebleken dat medewerkers die een opleiding of cursus volgen, minder vaak verzuimen. Zij hebben de behoefte om zichzelf verder te ontwikkelen en halen door extra kennis meer voldoening uit hun werk. Meer vakkennis in je onderneming én minder kans op verzuim. Een win-winsituatie!

Meer advies nodig? Schakel de hulp in van een verzuimadviseur

Wij hopen dat je met deze tips een duidelijker beeld hebt gekregen over verzuim en hoe verzuim op de werkvloer te verminderen. Het belangrijkste is om in gesprek te gaan en verzuim bespreekbaar te maken. Mocht je toch vastlopen, schroom dan niet om de hulp in te schakelen van een expert. Een verzuimadviseur draagt bij aan het veranderen van gedrag, het verhogen van inzetbaarheid en het voorkomen van verzuim én is jouw coach rondom verzuim. Natuurlijk met een frisse kijk!

Daphne & Daniëlle  

Werk- en LeefVermogen – Met een frisse kijk weten wij organisaties de juiste focus te geven voor ieders inzetbaarheid!