Mindmap

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een hulpmiddel bij het leren en onthouden. Ook kan een mindmap creatieve processen ondersteunen.  Een mindmap is een verzameling van tekst, begrippen en plaatjes, die zijn geordend rond een centraal thema. Hierbinnen wordt de relatie tussen het thema en de tekst, begrippen en plaatjes weergegeven.

Als je een mindmap gebruikt spreek je beide hersenhelften aan. Hierdoor benut je je hersenen optimaal en werkt je brein beter.

 

Mindmaps kunnen je helpen bij

·        Brainstormen en visualiseren van ideeën

·        Efficiënt omgaan met tijd

·        Makkelijker onthouden en effectiever leren

·        Beter concentreren op de inhoud

·        Gedachten te structureren en verbanden leggen

·        Met meer plezier en betrokkenheid te functioneren

·        Creatief te denken over problemen en oplossingen

·        Persoonlijke eigenschappen nuttiger inzetten

 
Hoe maak je een mindmap? 

Een mindmap maak je in een soort diagram opgebouwd vanuit een bepaald thema. Waarbij je begrippen, plaatjes en teksten ordent in de vorm van een boom. Je begint met je hoofdonderwerp (thema) en dit hoofdonderwerp vertakt in verschillende subonderwerpen en deze vertakken weer in deelonderwerpen en bijzaken. Dit doe je door deze 4 stappen te gebruiken:

  • Stap 1 Voorbereiding: Bedenk waar jouw hoofdonderwerp over gaat en neem een groot vel blanco papier. Leg verschillende kleuren stiften, fijnschrijvers, potloden en/of markeerstiften klaar. Het gebruik van kleuren maakt het overzichtelijker.
  • Stap 2 Hoofdonderwerp: Maak in het midden een cirkel met jouw uitgekozen thema. Je kunt ook een afbeelding of tekening van jezelf of je thema gebruiken. Maak dit door middel van een kleur goed opvallend!
  • Stap 3 Subonderwerp: Vanuit je hoofdthema trek je vervolgens met een gekleurde stift of potlood een lijn naar buiten. Gebruik het liefst een kleur die je associeert met het onderwerp. Die lijn geef je vervolgens de naam van een subonderwerp. Ook hier mag je weer een tekening bij maken of een afbeelding bij plakken. Hiermee maak jij jouw mindmap nog levendiger. Trek met andere kleuren nog meer lijnen voor je subonderwerpen. Maak er zoveel je nodig hebt. Hierdoor wordt de mindmap langzaamaan al duidelijker.
  • Stap 4 Deelonderwerp: Vanuit de uiteinden van de subonderwerp lijnen maak je vervolgens weer nieuwe dunnere lijnen. Vergelijkbaar met de takken van een boom en de werkwijze als in stap 3. Zo word je mindmap steeds meer compleet en zie je alle stukjes informatie in één oogopslag. Je mag hier best wat tijd voor nemen. Ook op een later moment kun je nog toevoegingen doen, want je zult merken dat er steeds meer ideeën komen. 

We wensen je veel succes met het maken van jouw eigen mindmap!