Aandacht werkt!

Volgens recent onderzoek van TNO onder 10.000 werknemers leidt de coronacrisis niet tot een toename van het aantal burn-outs. Er wordt wel meer overgewerkt, maar werknemers zijn over het algemeen tevreden over de werk-privébalans. Dit lijkt erop te duiden dat mensen zich over het algemeen snel aanpassen aan de nieuwe situatie.

Goed nieuws of is er iets anders aan de hand? Om heel eerlijk te zijn: wij weten het hier ook allemaal niet precies. Wij geloven zeker in de veerkracht en het aanpassingsvermogen van mensen. Echter, het wordt met al dat thuiswerken wel makkelijker om eventuele klachten te verbergen. Een teammeeting via videobellen geeft een hele andere dynamiek dan met z’n allen in een zaaltje, waarbij je na de meeting ook nog even met je collega naar het koffieapparaat kunt lopen. En wat denk je van alle zorgmedewerkers die maar door gaan uit plichtsbesef en vanwege personeelstekorten? Ga eens na of jij echt weet of je medewerker goed in zijn vel zit.

Attentie

Veel werkgevers hebben hun medewerkers in de afgelopen periode een kleine attentie gestuurd, in de vorm van chocola of een bos bloemen, of een financieel extraatje. Dat is absoluut een mooi gebaar, maar niet voldoende om je medewerker al die maanden van thuiswerken betrokken te houden bij het werk of te weten wat er speelt. Wat heb je écht gedaan om je medewerker te laten weten dat je hem of haar als persoon waardeert? Heb je ook regelmatig een-op-een contact met je medewerker (eventueel via telefoon of videobellen) en durf je dan ook door te vragen?

Wat dan wel?

Ons advies: ga en blijf in gesprek! Vraag dan ook door naar hoe de situatie thuis is, of de werkplek in orde is en of jij als werkgever nog iets bij kunt dragen. Misschien heeft je medewerker zelf wel zaken die van belang zijn om te bespreken. Vraag de medewerker om tips: hoe denkt je medewerker dat de binding met het werk sterk en behouden kan blijven? Echt luisteren en aandacht hebben voor je medewerker wérkt!

Veel succes en bel of mail gerust als je vragen hebt!

Daphne & Daniëlle